Akvaryum Bakımı Hakkında Merak Edilenler ve Ürün Önerileri | E-Turan AVM
15 Sep
0 Yorumlar40 Görüntüleme
Akvaryum Bakımı Hakkında Merak Edilenler ve Ürün Önerileri
Yaşam alanlarına oldukça farklı bir hava katan akvaryumlar, muhteşem güzellikteki canlılara ev sahipliği yapar. İnsan, suya olan sevgisini ve su canlılarının güzelliğine olan tutkusunu özel bir ortam oluşturarak evinde, ofisinde veya dilediği yerde gösterebilir. Fakat her canlının özel ihtiyaçları olduğu gibi akvaryum canlılarının da özel gereksinimleri vardır. Bu nedenle akvaryum bakımı kolay bir iş değildir. Eğer yaşam alanlarınıza bir akvaryum yerleştirerek farklılık katmak istiyorsanız bu yazımıza göz atmanızda fayda var! Akvaryum bakımı hakkında merak edilenleri anlatmaya başlıyoruz.
Akvaryumda balık ve su canlıları yetiştirmek günümüzde oldukça yaygın bir hobidir. Oldukça zahmetli olsa da karşısına oturup su canlılarının güzelliğini izlediğinizde karşılığını fazlasıyla aldığınızı hissedersiniz. Akvaryum bakımının zahmetli olması aslında ilk başladığınızda sizi zorlayacak bir konudur. Çünkü biyolojik dengesi yerinde, bitkisi, balıkları, dekorasyonu tamamlanıp düzene girmiş bir akvaryum fazla çaba gerektirmez. Burada kilit konu düzendir. Balıkların sağlıklı ve akvaryumun güzel görünmesi için düzenlediğiniz programdan şaşmamanız gerekir. Bu konuda bir takvim oluşturmanız size oldukça yardımcı olacaktır. Şimdi gelin akvaryum bakımı konusunu biraz daha açalım ve yapmanız gerekenlere daha yakından bakalım.
Akvaryum Bakımı Hakkında Temel Bilgiler
Hemen hemen herkes hayvan bakmanın büyük sorumluluk gerektirdiğini bilir. Öncelikle evcil hayvan edindiğinizde düzenli bir şekilde onun ihtiyaçlarını gidermeniz gerekir. Tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi akvaryum canlıları da sorumluluk gerektirir. Daha az sorumluluk için akvaryumda balık beslemeyi düşünüyorsanız bu fikri kafanızdan çıkarmanız lazım.
- Akvaryum canlıları için doğal ortam olmazsa olmazlar arasında yer alır. Bu nedenle bir arada yaşayabilen balık türlerini tercih etmeniz gerekir. Ne tür balıkları tercih edeceğinize göre ihtiyaçlarınız farklılık göstereceğinden net bir cevapla yola çıkmanız lazım.
- Akvaryumda bir tür değil de birkaç tür canlıya yer vermek istiyorsanız bu canlıların bir arada yaşama konusunu iyice araştırmalısınız. Bazı türler diğer türlere baskın çıkarak onların yaşamasına izin vermeyebilir.
- Ne tür canlılar besleyeceğinize karar verdikten sonra sıra geldi tank seçimine. Balıklar doğal ortam bekler diye yukarıda belirtmiştik. Bu nedenle tank seçimi oldukça önemlidir. Akvaryumun boyutu hakkında ise size ufak bir tüyo verelim. Ortalama 1 cm büyüklüğünde bir akvaryum balığının 1 litre suya ihtiyacı var. Bu hesaptan yola çıkarak balık sayınıza uygun bir seçim yapabilirsiniz.
- Tank seçiminizi yaptınız ve hangi balıkları besleyeceğiniz artık belli. Fakat hemen balıklarınızı su ile buluşturmak için acele etmemeniz lazım. Akvaryumunuzu kurun, iç süslemeleri, kumu, taşları yerleştirin ve içinde hiçbir canlı yaşamamış olan suyun biraz dinlenmesini sağlayın.
- Akvaryum suyu içinde klor olmamalıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu nedenle suyu oda sıcaklığında bir süre bekletmeniz gerekir. Sonrasında ise suyun her zaman temiz ve içinde zararlı madde olmadığına emin olmanız oldukça önemlidir. Çünkü balıklarınızın sadece verdiğiniz yemlerle değil, su içindeki maddelerle de beslenir.
Saat Kule Akvaryum
Yaşam alanınızda farklı, özgün ve oldukça şık bir akvaryum istiyorsanız ışıklı kule akvaryum tam size göre! İçinde yer alan Led ışıklar sayesinde akşamları oldukça şık görünen akvaryum, balıklarınız ve diğer deniz canlıları için oldukça ferah bir ortam sunar.
Resun I-Cube Akvaryum
Resun I-Cube akvaryum; düşük çalışma voltajı, eşsiz tasarımı, patentli Led gün ışığı lambası ve doğa dostu malzeme kalitesiyle akvaryum arayışınıza son verecek bir ürün. Ayrıca tropikal balıklar başta olmak üzere tuzlu su omurgasızları ve soğuk su balıkları için de uygundur.
Üçlü Set Akvaryum
Farklı balık türlerini yaşam alanlarınızın farklı noktalarında beslemeyi düşünüyorsanız 3’lü akvaryum seti tam size göre!
Akvaryum Bakımı İçin Program Oluşturmak
Biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumun düzenli bakımı dışında ekstra çok bir uğraşı yoktur. Balıklarınızın sağlıklı kalması ve akvaryumun estetik görüntüsünü koruması içi bir program oluşturmalısınız. Ayrıca bu programı aksatmamalısınız. Örneğin, haftada %15 oranında su değişimi yapmayı planladıysanız her hafta aynı gün değişimi gerçekleştirmeniz gerekir.
Günlük Bakım
Günlük bakımın ilk adımı doğru yemlemedir. Balıklarınıza fazla yem vermek sağlıksız olduğu için günde 2 veya 3 kez birkaç dakika içinde tüketebilecekleri şekilde yem vermelisiniz. Yemleme işleminden sonra günlük olarak iştahlarını gözden geçirip herhangi anormal bir durum kontrolü yapmanız gerekir. Eğer farklı bir durum gözünüze çarparsa o balığı diğerlerinden hemen ayırıp karantinaya almanız gerekir. Gereken tedaviyi ayrı bir bölmeden doğru ilaç ile yapın ve akvaryuma toplu şekilde ilaç atmayın. Sonraki adımlarda ise su sıcaklığını ve filtreleri kontrol edin. Filtre düzgün çalışıyor ve su sıcaklığı doğru seviyede ise günlük bakım programınız tamamlanmış demektir.
Haftalık Bakım
Günlük bakım dışında akvaryumun haftalık olarak da özel bakıma ihtiyacı olur. Sağlıklı bir akvaryum suyu biyolojik dengesi gereği yosunlanma yapar. Bu nedenle haftalık olarak bu yosunların temizlenmesi gerekir. Ancak temizlik sırasında dikkatli olmalı ve kimyasal ürünler kullanmamalısınız. Mıknatıslı silecekler bu konuda işinize yarayacaktır. Haftalık bakımda iki hafta da bir su kirliliğini kontrol etmeniz gerekir. Atık maddelerin temizlenmesi ve eksilen minerallerin tamamlanması için %20-25 oranında su değişimi yapmanız yeterli olur. Bu değişimi yaparken tanktan aldığınız suyun yerini temiz kapta dinlenmiş ve klor yönünden temizlenmiş su ile yapmanız sağlıklı sonuçlar almanızı sağlar. Ekstra olarak bu değişim sırasında akvaryum su düzenleyici ürünlerini kullanabilirsiniz.
Aylık Bakım
Akvaryumlarda kullanılan temel 2 filtre bulunur. 2 hafta bir akvaryum suyunu değiştirmek ve temizliğini yapmak dışında akvaryum filtrelerini ayda bir temizlemeniz gerekir. Filtreleri önce içi su dolu bir kovada kaba kirlerinden arındırabilir, sonra iyice çalkalanarak temizleyebilirsiniz. Filtre bakımı dışında akvaryum içerisine diktiğiniz bitkileri su yüzeyine çıkmaması için budamanız gerekir.
Akvaryum Bakımına Yardımcı Olacak Ürünler
Akvaryum bakımı için aşama aşama yapmanız gerekenleri anlattık. Şimdi sıra geldi size yardımcı olabilecek ürün önerilerine. Hadi başlayalım…
Aquael Akvaryum İç Filtre
Tatlı su akvaryumlarında 250 litreye kadar çalışabilen Aquael, iç akvaryum filtreleri için yeni bir devrim niteliğindedir. İçerisinde yer alan Asap filtreleri bakım işleri için gereken süreyi azaltır ve akıllı tasarımı ile yüksek performans sunar.
Sunsun Hw-302 Akvaryum Dış Filtre
Saatte 1000 litre su kapasitesine sahip olan Sunsun dış filtre, 3 sepetlidir. Seramik milleri bulunan ürünün daha verimli temizleme yapabilmesi için seramik, karbon ve elyaf haznelerinin tam olarak dolu olması gerekir.
Eheim 3704 Çift Çıkışlı Akvaryum Hava Motoru
Tatlı ve tuzlu su akvaryumlarında kullanılabilen Eheim 3704 hava motoru, oksijen sağlamanın yanı sıra suda doğal bir dalgalanma ve kabarcık oluşturur. Bu sayede balıklarınız kendini doğal ortamda hisseder.
Akvaryum Termometresi
Akvaryum canlıları için ideal su sıcaklığı oldukça önemli bir konudur. Su geçirmez özellikteki akvaryum termometresi, vantuzu sayesinde akvaryuma kolayca monte edilir. Günlük olarak su sıcaklığını kontrol ederek balıklarınız ve diğer canlılarınız için ideal ortamı sunabilirsiniz.
Otomatik Yem Makinesi
Balıkların günde en az 2-3 öğün beslenmesi gerekir ve bu besin öyle bir anda verilemez. Bu nedenle evde olmadığınız zamanlarda sizin yerinize doğru zamanda yemleme yapan otomatik yem makinesi harika bir çözümdür. Artık evde olmadığınız zamanlarda akvaryum canlılarınız için gözünüz arkada kalmayacak.
5 in 1 Akvaryum Tankı Temizleme Seti
Akvaryum temizlemek için ihtiyacınız olan her şey 5 in 1 Akvaryum Temizle Seti içiresinde sizi bekliyor. Set içerisinde neler mi var? Yosun kazıma için yosun sıyırıcı; çakıl tırmıklama ve temizleme için çakıl tırmığı; her türlü dekorasyonu dikmek ve taşımak için bitki çatalı; tankı temizlemek için akvaryum temizleme süngeri bulunmaktadır.
Akvaryum Bitki Kumu
Akvaryum içerisindeki bitkiler için yüksek kaliteli doğal taban malzemesi; EuroStar Aquabase. Akvaryum tabanında kullanılmak ve bitki büyümesini sağlamak için özel olarak formüle edilmiş farklı kum karışımlarından hazırlanmış tamamen doğal bir üründür.
Yorum Yap